Projektplan

 Projektplan

Blueprint av webbsidan


Tidsplan

Läste precis på forumet om en student som frågat om denna punk. Och av vad jag förstått så ska jag alltså skapa en tidsplan över tiden att skapa hemsidan. Men det som komplicerar det hela är att det står att tidsplanen ska ange det planerade arbetet veckovis. Hur kan skapandet av en informationsblogg för en kurs ta veckor? 

Jag behövde inte direkt göra en tidsplan för att skapa denna hemsida. Jag tycker bättre om att arbeta så agilt som möjligt, dvs skapar en hemsida sedan hör med studenter allt eftersom om dom tycker att det borde ändras något. På detta sätt sliper man lägga ner överdrivet tid på planering, en metod som blir allt mer populär i systemutvecklarvärlden. 

Men om man måste göra en tidsplan så blir det inte mer än två dagar:

2013-04-05
- Fundera över syftet, målet och målgruppen för hemsidan
- Rita upp en blueprint av hemsidan

2013-05-06
- Få syftet, målet och hemsidans målgrupp i skrift
- Planera ett upplägg för kursen som hemsidan är till för
- Välja webbtjänst 
-  Skapa och publicera hemsidan

Kanske blev så kort för mig pga att jag länge tänk på liknande uppgifter och på hur jag skulle göra om jag var lärare i t.ex. ryska.

Syfte

Denna sidas syfte är att organisera kursens information på ett så tillgängligt sätt som möjligt. All information som behövs för att klara av denna kurs ska finns på hemsidan. Alla texter och uppgifter som behövs kommer att bli publicerade på hemsidans Resurser sida.

Sidan ska även fungera som ett stöd för studenter som ej kunnat delta på lektionerna. En sammanfattning av varje lektion kommer att läggas upp i ett blogginlägg.
Syftet är också att ge studenten en överblick över hela kursen, man ska lätt kunna se vad som kursen kommer ta upp. 

Mål

Målet med denna sida är att öka kursens tillfredsställande av studenters omdöme från 80% till 95% inom punkterna: "Var kursen lättförståelig", "Jag har kunnat följa kursen utan problem".

Ett annat mål är att minska förvirringen av vad för information kursen kräver och att ge studenter som ofta är sjuka en möjlighet att alltid vara informerade under kursens gång.

Målgrupp

Hemsidans målgrupp är högstadiet och gymnasiet elever, men även universitets studenter. Den främsta målgruppen är personer som inte har tidigare kunskaper i det ryska språket. Kursen kommer inte att fokusera på ryskans komplicerade grammatik, där ut av passar kursen utmärkt för både yngre och äldre elever.

Beskrivning av den valda webbtjänsten

Jag har valt att använda Blogger för att slutföra denna uppgift. Jag har arbetat med både Blogger, Wordpress och Dreamweaver tidigare och hade kursen tillåtit vanligt kodning hade jag valt det.

Blogger är en bloggtjänst som nu ägs av Google.  Tjänsten fungerar även som en Host och det är därför väldigt enkelt att få ut en tillgänglig webbsida på internet. Det behöver inte ta mer än 3 minuter att skapa en sida som alla kan se. 

Tjänsten är väldigt användarvänlig, och uppdateras enkel via sitt dashboard när man är inloggad som Google användare. Man behöver alltså vara användare på Google för att kunna använda tjänsten, dock behöver man inte vara användare för att besöka en webbsida konstruerad med Blogger.

Vill man snabbt skapa en hemsida och få den tillgänglig för alla så rekommenderar jag Blogger. Även fast man inte kan lägga upp filer direkt på hemsidan kan man enkelt lösa detta genom google drive. Så genom att ha en Google drive mapp för sin Blogger hemsida kan man undkomma problemet att inte kunna lägga upp filer.

Storyboard & Flödesschema

Storyboard och Flödesschema för en liten Blogger hemsida, hur har ni tänkt här. Hmm. Kliar i kroppen av slöseri med tid. Försöker göra denna så bäst jag kan. Okej, efter att ha suttit och tänkt på denna del ett tag beslutar jag mig nu istället för att göra en beskrivning av detta. Denna del måste har varit tänkt för en hemsida konstruerad för en större sida och inte en bloggliknande sida, dvs en sida som har CSS-dokument och HTML-document. En sida i Blogger är ju just av sin enkelhet användbar, och denna enkelhet gör både en storyboard och ett flödesschema obsolet. Flödesschemat och storyboarden är ju svårläsligare än sidan sig själv.

Syftet med en storyboard och ett flödesschema är ju att ge en bra överblick av all information för en webbutvecklare. Men med webbutvecklingsverktyg som t.ex. Blogger så är denna information och överblick redan förenklad.

För att inte lämna tomt här, gör jag en anpassad summering av de dessa punkter. En summering som uppfyller syftet att ge en bra överblick över hemsidan. 

Gemensamt för alla sidor:
- Bredd 1100pkt
- Typsnitt Arial
- Rubriker 22 pkt, Brödtext 13 pkt, Text sidfot 10 pkt
- Bakgrund #eeeeee(gray)
- Länkfärger (alla) blue
- E-postlänk till webansvarig
- Alla Länkar öppnas i samma fönster

Websidans Menyer: Home, Kursplanering, Quiz-Grammatik,
Quiz-Glosor, Resurser, Kontakt.

Home - Här finns det två Labels:
1. Lektioner
Här kommer jag skriva och lägga upp en summerings video på ca 5-10m om det som tagits upp på lektionen.
2. Aktiviteter
Här kommer bloggposts om olika aktiviteter läggas upp. 

Alla bloggposts skriva kommer det gå att skriva kommentarer till. Är det något ni inte förstod på lektionen eller i summeringen är det bara att skriva en kommentar så svarar jag så fort som möjligt.

Kursplanering
Här står det viktig information om varje veckas moment.

Quiz-Grammatik
När finns det grammatiktester ni kan genomföra för att se vad ni behöver plugga mer på och hur mycket ni kan. 

Quiz-Glosor
Testa hur många nya ord ni lärt er. 

Resurser
Här finns en innehållsförteckning på allt kursmaterial som ni behöver. Ni hittar även länken till dessa resurser här. Alla filer är upplagda i en mapp på Google drive, så hämta hem alla dessa filer till er data får fort ni kan.

Kontakt
Här hittar ni min email och telefonnummer.








No comments:

Post a Comment